18 Nisan 2008 Cuma

Savaşlar olmasın istiyorum anlıyo musun?


Pippa Bacca yı kaybettikten sonra çok denedim o aşağıda boş bıraktığım yere yazmayı. Resmini açınca o boş bıraktığım yeri dolduramadım. Kıyamadım. Saçma belki ama öyle...

Pippa kendine ait olmayan bir savaşa "dur" demeye gidiyordu. Elinden gelen buydu ve onu yapmaya çalıştı.

Ben ne yaptım? Düşünce üretip hayıflanmaktan başka ne yaptım? Oturdum bunu düşündüm...

Bugün radyo programımın konsepti "barış" diyorsam, bu güzellik yarışmalarındaki "savaşlar olmasın istiyorum rerörö" muhabbeti değil.
Elimden gelen tek şey kalemim ve sesim şu an.
Kalemim ve sesim yettiğince de yapacağım bunu. Türk-Yunan şarkıları yaptığım gece yaşadığım fikri saldırıların belki 100 katını yaşayacağım Türk-Ermeni gecesinde. Biliyor musunuz zerre kadar umrumda değil.
İnsan olarak elimden geleni yapmak, belki 1 kişinin bile fikrini değiştirebilmek...

Arzu ettiğin bir Dünya varsa,
İçinde bulunduğun durumu beğenmiyorsan
değişim için bir kaldırım taşı da sen koyacaksın.
Hem ruhun için, hem Dünyan için...


Öğretilmiş nefretler içindeyiz halkça. Belki ömrümüzde bir kırgız görmedik ama" kırgızlar çok rererö " diyebiliyoruz rahatlıkla mesela. Bir milletin içinde "iyi insanlar" olabileceği kavramını yok etmişiz. Kafamıza vura vura herkesi düşman bellemişiz. Denizler paylaşmışız yıllarca, yüzyıllarca...Toprağımızı paylaşmışız, ekmek paylaşmışız...Yine de ikna olmamışız "barış" olabileceğine. Aradan köprü geçtiği için, aradan bir dere geçtiği için sevmemişiz, hatta belki savaşmışız...

Zamanı gelmedi mi?
Farklı düşünmenin, barışmanın, sevinçten ağlamanın, "insan" olarak yaşamanın?
Zamanı gelmedi mi değişmenin?...


4 yorum:

Adsız dedi ki...

sozlugun bazen ne kadar kalabalik oldugunu ve her dusunceden insan barindirdigini unutuyorum. boyle tepkiler alabilecegini asla dusunmemistim. buna ragmen yaptigin ermeni sarkilari icerikli programin icin tesekkur ederim.

betty puf puf dedi ki...

Yalnız bırakmadığınız için ben teşekkür ederim :)
Varlığınız önemli benim için, Dünya için böyle düşünenlerin olması önemli.

Adsız dedi ki...

merhaba, gecen haftaki sourberry programindan sonra yukaridaki yorumu birakmistim. bu haftaki programini da bir sure dinledim. kurtce sarki ve turkuler calinan kisim oldukca guzel ve bilmedigim bir icerige sahipti. fakat daha caldigin birkac sarkinin sozlukte sozlerinin oldugunu farkettim ve merak edip icerigine baktim. iceriklerini okuyunca barisla, hosgoru ile alakasi olmayan sarkilar oldugunu gorunce programini dinlemeyi biraktim. bilerek ya da kasitli olarak boyle birsey yaptigini dusunmuyorum, fakat mumkun oldugunca sarkilarin verdigi mesajlari da sarki secimi sirasinda dikkate almani isterim. ornegin sarkilardan biri haydi kadinlar savasa, erkeklerinizle birlikte omuz omuza siz de savasin gibi bir icerige sahipti. her ne kadar acik olarak hangi savastan bahsettigini belirtmese de, sanirim neden bahsettigini hepimiz tahmin edebiliyoruzdur. bu yorumu yayinlamani beklemiyorum, sadece bir elestiri ve oneri. nereye yazacagimi bilemedim :)

betty puf puf dedi ki...

Yorumu tabii ki yayınlayacağım :) Eleştirinizde çokça haklısınız, bu lisanı bilmediğimden kaynaklanmıştır emin olabilirsiniz. Her ne sebeple olursa olsun barışa ket vuracak ya da savaşı destekleyecek birşeyin mazereti olamaz. Yayınladığım şarkılar çoğunlukla hafta içi duyuru ya yazdığım soruya cevap gelen şarkılardır. Bir daha olmaması için azami çaba göstereceğim. Eleştiriniz için çok teşekkürler.